fredag 21 september 2012

Grattis Näringslivet, 16 färska miljarder till Skatteparadiset!

Har den borgerliga regeringen, när den nu föreslår sänkt bolagsskatt med 16 miljarder, fått några som helst garantier för att inte pengarna oavkortat hamnar i något skatteparadis? Frågan är högst berättigad med tanke på att Skatteverket för inte så länge sedan påpekade att vårt land går miste om 133 miljarder på grund av något som finkänsligt kallas för ”skattefel”. En stor del av skattefelet beror på, skriver Skatteverket på sin hemsida, ”transaktioner med skatteparadis och skatteupplägg med användning av utländska holdingbolag”.

Men även om det vore så att regeringen fått sådana garantier från sina allierade inom det så kallade näringslivet, vore det då inte bättre om näringslivet såg till så att de 133 miljarder som försvunnit återfördes till statskassan. Det skulle ju dels göra det helt onödigt med den lilla bolagsskattesänkningen på 16 miljarder och i ett slag dessutom öka utrymmet för att stimulera efterfrågan i samhället med en bit över 100 miljarder, vilket rimligen rätt snart borde reducera arbetslösheten i vårt land till en rimlig nivå.

Nu är det emellertid högst osannolikt att regeringen fått några garantier från näringslivet. De 16 miljarderna i sänkt bolagsskatt kommer med största säkerhet att försvinna i ett svart hål. Det blir knappas några nya investeringar och med all säkerhet inga nya jobb av den baklängesreformen.

Annat var det på finansminister Gunnar Strängs tid. Det minns jag tydligt. Han lade myndigt undan en rejäl summa pengar i något som han kallade för investeringsfonder. Och om någon företagsledare ansåg sig behöva pengar från staten för en nyinvestering så fick denne företagsledare bekväma sig att ta en direktkontakt med Gunnar Sträng och ordentligt redogöra för vad pengarna skulle användas till. Om redogörelsen var tillräckligt trovärdig så meddelade Sträng att han skulle få tillgång till dessa pengar.

Anders Borg brukar ibland jämföras med Gunnar Sträng. Men Anders Borg är i den jämförelsen inte mer än en fingerborg.

 

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar